Misschien heeft u termen als retentiedak, natuurdak of sedumdak al eens voorbij zien komen. Maar wat is precies het verschil tussen deze soorten daken en welke zijn het meest aantrekkelijk voor particulieren? Op deze pagina leggen wij voor u uit welke verschillende soorten bijzondere daken er zijn, waar ze voor worden gebruikt en welke het meest voorkomen op de Nederlandse huizen. Wilt u zelf inzetten op andere dakbedekking? Dan kunt u na het lezen van dit artikel een goede keuze maken wat betreft welk dak het beste bij uw wensen en situatie past!
Wat is een retentiedak?
Een retentiedak noemen we ook wel een waterdak of een blauw dak. De belangrijkste functie van het dak is het bergen van water. Hiermee bedoelen we dat een retentiedak Ć³f het water voor langere tijd op slaat, Ć³f dat het regenwater vertraagd afvoert. De belangrijkste voordelen die dit met zich mee brengt, is dat de belasting op het riool minder is. Wanneer het veel regent in korte tijd, dan kan het dat de riolering de hoeveelheid water niet aan kan. Dit kan zorgen voor overstromingen, wat de nodige schade en kosten met zich mee brengt.
Vaak zijn retentiedaken ook bedekt met een vegetatielaag, zoals we die ook zien op groen- of sedumdaken. Toch is een retentiedak anders: het maakt namelijk gebruik van een ander afvoersysteem en kan meer water opslaan dan alleen sedum! Een nadeel van retentiedaken is dat ze erg zwaar zijn. Daardoor kan niet elk dak deze dakbedekking dragen.
Wat is een natuurdak?
Een natuurdak is ook een dak met vegetatie, maar is ook nƩt even anders dan een sedumdak. Natuurdaken hebben namelijk als voornaamste doel om de lokale natuur te versterken, toe te voegen aan de biodiversiteit en aan te sluiten op de lokale ecologische omgeving. Op een natuurdak zult u dus sneller grassen en kruiden vinden die inheems zijn, in plaats van meer exotische soorten. Ook wordt het dak vaak aangevuld met bijvoorbeeld schelpen, zand of wilde bloemen, zodat het nog beter inmengt in de lokale natuur. Toch wordt de term vaak gebruikt als synoniem voor een groendak of sedumdak, waardoor het wat verwarrend kan zijn. Een natuurdak is namelijk wel echt anders en focust zich echt meer op de natuur.
Sedumdak, voor groen Ć©n wateropslag
De meest voorkomende soort alternatieve dakbedekking is het sedumdak. Deze daken zijn een combinatie van de aspecten die een natuurdak en retentiedak met zich mee brengen: zo is een sedumdak bedekt met planten Ć©n kan het een redelijke hoeveelheid regenwater vasthouden. De planten zijn echter meestal niet lokaal, maar bestaan hoofdzakelijk uit sedums. Ook is de waterberging minder dan een retentiedak, maar natuurlijk nog steeds meer dan alleen de kale dakbedekking! Een sedumdak is dan ook een goede keuze wanneer u uw dak wel wilt verduurzamen, maar wanneer uw onderliggende dak geen retentiedak kan dragen, of wanneer u niet teveel tijd wilt besteden aan verschillende soorten uitzoeken.
Overige groene daken
Andere soorten daken die af en toe worden genoemd, zijn daktuinen of mosdaken. Daktuinen worden aangelegd door hovenier en zijn alleen geschikt voor daken met een hele hoge draagkracht, zoals daken van bedrijfspanden of flatgebouwen. In deze daktuinen kan worden gewandeld en vindt u niet alleen kleine plantjes, maar bijvoorbeeld ook bomen, struiken of bloembedden. Mosdaken zijn daarentegen wel weer geschikt voor particulieren, maar zijn enkel begroeid met mos. Daardoor zijn ze lichter dan sedumdaken, wat handig is voor bijvoorbeeld het dak van een overkapping die niet veel gewicht kan dragen. Hopelijk heeft u nu een beter overzicht van de verschillende soorten daken die op de markt zijn!