Wilt u weten of een sedumdak dieren aantrekt, en zo ja, welke dieren dat zijn? Meer natuur betekent over het algemeen ook meer diersoorten. Waar eerst een oncomfortabel, grijs dak lag, ligt nu een nieuw stukje natuur. Dat trekt natuurlijk ook nieuwe bezoekers van uw dak aan! Hoewel de meeste mensen het leuk vinden om de bedrijvigheid van vlinders of vogels rond het dak te zien, zijn er ook een aantal ongenodigde gasten die het dak aan kan trekken. Niet iedereen zit immers te wachten op meer katten of muggen in de tuinā¦ Toch zijn er manieren om te voorkomen dat deze bezoekers voor overlast zorgen, zodat u optimaal van het sedumdak kunt genieten.
Groendak bijen en vlinders
De diersoort die het meest met een sedumdak wordt geassocieerd, zijn de bestuivers. Dieren die bestuiven, zorgen er voor dat stuifmeel van de ene naar de andere plant wordt vervoerd. Zo kunnen aan planten vruchten groeien, bijvoorbeeld groente of fruit. Bestuiving is cruciaal voor het voortbestaan van planten en bloemen en daardoor dus een belangrijke functie in de natuur. Dieren als bijen en vlinders zijn de meest bekende bestuivers. Door een sedumdak te plaatsen, trekt u meer insecten naar het dak toe, wat de bestuiving in de buurt goed zal doen. Daarnaast zien vlinders er erg mooi uit en leveren ze dus veel kijkplezier op voor de eigenaar van het groendak. Over het algemeen zijn mensen dan ook blij om meer van deze dieren in de buurt van uw sedumdak te hebben!Ā
Sedumdak en katten
Sedumdak en katten zijn vaak minder populair dan de eerdergenoemde bijen en vlinders. Hoewel katten van zichzelf gezellige, leuke dieren zijn, willen ze nog wel eens voor overlast zorgen bij sedumdaken. Katten vinden het namelijk fijn om op een sedumdak te graven en gebruiken deze soms zelfs als kattenbak. Een sedumdak wordt door katten echter alleen als kattenbak gebruikt in regioās waar weinig beschutte plekjes en geen echte aarde is. Ervaart u toch overlast op uw sedumdak door katten? Dan kan het helpen om koffiedik of koffiegruis op uw sedumdak te strooien. Katten vinden de smaak en geur van koffie onprettig. Merken ze dat zij na een bezoek aan uw sedumdak koffie in hun vachtje hebben, dan zullen ze uw sedumdak de volgende keer liever links laten liggen.
Sedumdak en muggen
Een andere ongewenste bezoeker van sedumdaken is de mug. Muggen zijn dol op stukken natuur waar veel water is, omdat ze hun eitjes in stilstaand water leggen. Een sedumdak heeft als voornaamste functie het vasthouden van regenwater, waardoor er na periodes van heel veel regen, een drassige omgeving kan ontstaan die muggen aantrekt. U kunt muggen op uw sedumdak voorkomen door te zorgen voor een goede afvoer van overtollig water, zodat er zo min mogelijk water stil blijft liggen.
Sedumdak en insecten
Een groendak trekt naast de bekende bijen en vlinders ook andere insecten aan. Zo zullen ook beestjes als torren, kevers en mieren zich graag op en rond het groendak begeven. Zij kunnen hier namelijk veel voedsel vinden en genieten van de beschutting van de plantjes. Al deze nieuwe beestjes voegen toe aan de lokale biodiversiteit, omdat er nu veel meer verschillende soorten te vinden zijn op een locatie waar eerst bijna geen dieren of planten voor kwamen. Toch kan het dat u bang bent voor overlast van deze insecten. Gelukkig heeft de natuur daar zelf al een oplossing voor bedacht: Vogels!
Sedumdak en vogels
Ook vogels komen graag af op een sedumdak, met name om de insectjes die erop wonen op te eten. Zo kunnen deze insecten, zoals muggen, nooit een plaag gaan vormen en worden ze keurig opgeruimd door vogels. Een nadeel hiervan is, dat u wat meer met vogelpoep te maken kunt krijgen. Gelukkig heeft u dit met een sopje en natte doek ook zo weer weggehaald. De vogels die op het sedum afkomen zijn vaak vrij klein en zorgen dus niet echt voor overlast. Wilt u echt absoluut geen vogels in uw tuin? Plaats dan een kleine vogelverschrikker bij het dak. Die houdt de vogels netjes op afstand!