Groene dakbedekking, misschien heeft u al vaker van de term gehoord. Maar wat is groene dakbedekking eigenlijk? Wat valt er allemaal onder en wat zijn de beste opties? Groene dakbedekking slaat op alle soorten āgroenā, ofwel planten, die op een dak te plaatsen zijn. Dit kan bijvoorbeeld een groendak zijn, maar ook mosdaken, daktuinen en groene dakpannen vallen onder groene dakbedekking. Al deze soorten bedekking hebben met elkaar gemeen dat ze goed zijn voor de natuur en bijdragen aan een klimaatbestendige omgeving. Wel zitten er kleine verschillen in het gewicht, de soort begroeiing en hoe de daken worden gebruikt. Hieronder leggen we uit hoe dat precies zit.
Welke soorten groene dakbedekking zijn er?
Er zijn verschillende soorten groene dakbedekking op de markt. Een groendak, ook wel bekend als een sedumdak, is de meest voorkomende. Dit is een laag dakbedekking die voornamelijk op platte daken wordt geplaatst. Het groendak bestaat uit verschillende lagen, waaronder een substraat- en een vegetatielaag. Hierop bevinden zich sedumplantjes, welke bekend staan om hun grote waterbergende capaciteit. Een alternatief is het mosdak: Hierop groeien geen sedums, maar een laag mos. Dat houdt minder water vast, maar is ook een stuk lichter. Een daktuin is de minst voorkomende vorm groene dakbedekking. Daktuinen worden namelijk een stuk intensiever gebruikt: Het is letterlijk een tuin op het dak, bijvoorbeeld met bomen, struiken en wandelpaden. Deze zien we daardoor niet vaak terug bij particulieren, maar eerder bij grote bedrijven.
Groene dakpannen
Groene dakpannen zijn een nog niet zoveel voorkomende soort groene dakbedekking. In tegenstelling tot de meeste groendaken of daktuinen, zijn de groene dakpannen te plaatsen op daken met een helling. Waar een groendak het beste op een plat dak van bitumen of PVC kan worden geplaatst, zijn de groene dakpannen te plaatsen op schuine daken met gewone dakpannen! De groene dakpan kan direct worden uitgewisseld met de sneldakpan en wordt vastgemaakt met een pannenhaak. Per dakpan kan regenwater worden opgeslagen, net als bij een gewoon groendak. Dat maakt ze een handig alternatief voor huizen zonder platte daken.
Voordelen groene dakbedekking
Al deze soorten dakbedekking klinken natuurlijk leuk, maar wat zijn nou de voordelen ervan? Het voornaamste voordeel wat al deze daken hebben, is de wateropslag. In Nederland krijgen we steeds vaker zware regenbuien die langer duren. Daardoor kan onze riolering, de hoeveelheid water niet altijd aan. Door water op te slaan in plaats van het meteen het riool in te laten stromen, kunnen we wateroverlast en schade voorkomen. Groene dakbedekking helpt daarbij! Een gemiddeld sedumdak kan wel 30 liter per vierkante meter opslaan.
Andere voordelen hebben te maken met de natuur. Zo draagt groene dakbedekking bij aan meer biodiversiteit en trekt het bestuivers zoals bijen en vlinders aan. Dat is goed voor de natuur in de omgeving! Ook verlagen de daken de omgevingstemperatuur door meer licht te weerkaatsen, filteren ze fijnstof uit de lucht en dragen ze bij aan een betere fysieke en mentale gezondheid. Meer groen in de omgeving wordt namelijk geassocieerd met meer bewegen, minder stress en betere slaap.
Tot slot wordt de waarde van uw woning verhoogt. Uw woning is namelijk duurzamer, is beter geĆÆsoleerd en brandveiliger met iets groens op het dak. Dat is aantrekkelijk voor potentiĆ«le kopers!
Een groendak, zo zelf aangelegd!
Een groendak is de makkelijkste vorm van groene dakbedekking, omdat u het snel zelf kunt aanleggen. Dit heeft u al voor elkaar binnen 1 dag! Met behulp van instructievideoās en uitgebreide stappenplannen, hoeft u geen expert in te schakelen om te genieten van een eigen groendak. Daarnaast zijn groendaken een voordelige keus, omdat er in veel gemeenten subsidie beschikbaar wordt gesteld die de aanschaf goedkoper maakt. Daarnaast verdienen ze zichzelf terug, omdat ze de levensduur van het onderliggende dak verdubbelen en zorgen voor betere isolatie. Wilt u dus groene dakbedekking op uw huis plaatsen, dan is een groendak een verstandige keus!