Een sedumcassette is een vorm van groene dakbedekking. Het heeft dezelfde functies als een sedumdak, maar verschilt in de manier waarop ze worden geplaatst. Sedumcassettes zijn namelijk kant en klaar, waardoor ze supersnel op het dak te leggen zijn! In tegenstelling tot standaard sedumdaken, welke eerst nog in elkaar moeten worden gezet. Er zijn verschillende soorten cassettes beschikbaar, welke elk hun eigen voordelen en nadelen hebben. Op deze pagina leggen we uit hoe dat precies zit en hoe u de sedumcassettes het beste kunt plaatsen. Wist u dat ook een sedumcassette kan kopen die nog leeg is? Deze kunt u dan zelf vullen met een plantenmix naar keuze. Ga voor groen en kies voor sedumcassettes!
Lichtgewicht sedumcassette
Er zijn verschillende soorten cassettes op de markt. Het belangrijkste onderscheid maken we tussen de standaard en de lichtgewicht cassettes. De naam zegt het eigenlijk al: Een lichtgewicht sedumcassette weegt minder dan de standaard variant. Dat komt doordat deze minder dik zijn en minder opslagruimte hebben voor regenwater. Daardoor zijn ze minder zwaar en erg geschikt voor daken met een lagere draagkracht. Als de constructie van het dak waarop u sedum wilt leggen niet zoveel gewicht kan dragen, dan is lichtgewicht een goed alternatief!
Sedumcassette leeg
Ook kunt een sedumcassette die leeg is aanschaffen. Een lege sedumcassette is alleen het plastic omhulsel waar sedum in kan komen. De lege sedumcassettes moeten nog worden gevuld met een daktuinsubstraat, waarop vervolgens plantjes kunnen worden geplaatst. Dit kan natuurlijk sedum zijn, maar u kunt ook kiezen voor een mix van kruiden, wilde bloemen of andere plantjes. De lege sedumcassettes geven daardoor net wat meer keuzevrijheid!
Verschil sedumcassette en sedummat
Het voornaamste verschil tussen sedumcassettes en een sedummat, is de manier van aanleg. Een sedumcassette is Ć©Ć©n geheel, ook wel een kant en klaar systeem genoemd. Het enige wat u hoeft te doen is een beschermend doek op het dak plaatsen, waarop de cassettes kunnen worden geplaatst. Het aanleggen van een sedummat daarentegen is wat meer werk, maar niet minder makkelijk. De mat bestaat namelijk uit verschillende opbouwlagen, welke nog op elkaar moeten worden geplaatst. Dit zijn onder andere een wortelwerend doek, een drainagelaag, substraat en een vegetatielaag. Daardoor is een sedummat wel makkelijker op maat te maken. Zeker wanneer het gaat om een grote oppervlakte of een dak met veel obstakels, zoals schoorstenen of dakramen, is een sedummat een betere keuze. Sedumcassettes zijn daarentegen het meest geschikt voor kleine oppervlakten!
Sedumcassette plaatsen
Een sedumcassette plaatsen is erg eenvoudig. U begint met het vrijmaken van het dak van bijvoorbeeld van bladeren, zaailingen van bomen of ander vuil. Wanneer het dak leeg is, kunt u een beschermdoek plaatsen. Dit beschermt de dakbedekking van het plastic van de sedumcassettes. Hierop kunt u vervolgens de sedumcassettes plaatsen. U kunt deze gemakkelijk in elkaar klikken. Afhankelijk van de grootte van het dak, is dit vaak al binnen een klein uurtje gebeurd! Dat maakt de sedumcassettes extra efficiĆ«nt. Met behulp van instructievideoās komt u goed beslagen ten ijs en heeft u binnen no-time uw sedumdak geplaatst.
Sedumcassette kopen
Wilt u een sedumcassette kopen, dan kunt u rekening houden met een prijs van gemiddeld ā¬58 per vierkante meter. Dat maakt ze wat prijziger dan de sedummatten, maar daar staat tegenover dat ze veel sneller en gemakkelijker te plaatsen zijn. Daar komt nog een beschermdoek bij, wat meestal rond de ā¬4 per vierkante meter kost. Andere accessoires, zoals een grindstrook en tegelbladvangers zijn er optioneel bij te kiezen. Voordat u tot aankoop overgaat, raden wij u aan om eerst de draagkracht van het dak te achterhalen. Vaak kunt u dit terugvinden in de bouwtekeningen. Dit is belangrijk, omdat u aan de hand hiervan kunt bepalen of het dak het gewicht van sedumcassettes kan dragen! Dit kan de keuze tussen normale of lichtgewicht cassettes beĆÆnvloeden.