Sedumdak op dak met helling tot 45 graden
Wil je een sedumdak leggen op een dak wat een helling heeft tot 45 graden? Lees je dan van tevoren goed in of dat mogelijk is. Over het algemeen worden sedumdaken voornamelijk op platte daken gelegd. Deze zijn namelijk het meest geschikt, omdat er geen risico is dat het sedum van het dak af schuift.
Toch is het ook mogelijk om een groendak op een dak met een helling te leggen. De sedumdaken van Sedumdakspecialist zijn geschikt om te leggen op een dak met een helling minder dan 25 graden. Is jouw dak schuiner dan dat, dan zal je gebruik moeten maken van systemen speciaal voor schuinere daken. Of je kan op zoek gaan naar alternatieven.
Welke systemen zijn dat? En wat zijn de alternatieven? Dat lees je hieronder!
Waarom een sedumdak?
Eerst nog even waarom jij ook een sedumdak moet hebben.
Een sedumdak is erg goed voor natuur en milieu. In Nederland hebben we heel veel daken die we volledig onbenut laten. Daardoor zijn deze daken grijs, kaal en saai. Dat ziet er niet alleen grauw uit, maar heeft ook andere negatieve effecten. Zo worden deze daken vaak erg heet in de zomer en is er geen leven mogelijk. Zeker in bebouwde gebieden zien we dat er te weinig natuur en daardoor ook te weinig dieren en insecten (biodiversiteit) zijn.
Dit willen we graag tegengaan! Een sedumdak kan hieraan bijdragen. Met behulp van sedum kan je namelijk dat ongebruikte stukje dak omtoveren tot een nieuw stukje natuur.
Groendaksystemen op dak minder dan 25 graden
Maar nu, hoe werkt een groendak op een dak van minder dan 25 graden?
De meeste groendaken zijn te leggen op een dak met een helling die minder is dan 45 graden. Zo ook de systemen van Sedumdakspecialist. Wij bieden vier verschillende sedumdaksystemen aan: een standaard sedumdak, sedumcassettes, een lichtgewicht sedummat en een lichtgewicht sedumdak plus.
De lichtgewicht systemen zijn geschikt voor daken met een helling tot 25 graden, de standaard systemen zijn geschikt voor daken met een helling tot 15 graden. Deze zijn namelijk iets zwaarder en zullen daardoor eerder van het dak af schuiven dan de lichtgewicht systemen. Al deze systemen zijn gemakkelijk door jou zelf aan te leggen en vergen geen extra maatregelen voor de helling. Vaak heb je de aanleg al voor elkaar binnen Ć©Ć©n dag!
Groendaksystemen voor schuinere daken
Is jouw dak schuiner dan 25 graden? Dan zijn er ook speciale groendaksystemen verkrijgbaar voor daken met een helling tussen de 25 en 45 graden.
Deze systemen voor daken tussen de 25 en 45 graden zijn net even anders, omdat ze steviger op het onderliggende dak liggen en er dus niet van af kunnen schuiven. Ook moet je van tevoren zogenaamde panlatten op het onderliggende dak leggen. Deze veranderen de opbouw van het dak en voorkomen het afglijden van het sedumdak.
Hierdoor zijn deze groendaksystemen wel duurder dan de systemen die geschikt zijn voor plattere daken. Wil je echt graag een sedumdak op een schuin dak, dan kan je ook nog kijken naar alternatieven.
Alternatieven voor groene daken
Welke alternatieven zijn er om toch een schuin dak te vergroenen?
Naast groendaken zijn er verschillende andere oplossingen te bedenken wanneer je jouw dak wilt vergroenen, maar deze daar te schuin voor is. Wist je dat er bijvoorbeeld ook groene dakpannen bestaan? Dit zijn een soort mini groendakjes in de vorm van een begroeide dakpan. Op deze dakpannen groeit geen sedum, maar kan je bijvoorbeeld wel verschillende soorten mos terugvinden. De groendakpan is ideaal voor daken die schuiner zijn dan 45 graden, omdat deze niet als Ć©Ć©n groot massief dak worden gelegd. In plaats daarvan kan je de bestaande dakpannen vervangen door groendakpannen, welke ook nog eens hetzelfde gewicht hebben als de gewone dakpan. Dat maakt ze een erg geschikt alternatief voor traditionele sedumdaken.
Ook kan je natuurlijk kiezen voor zonnepanelen om jouw schuine dak. Hoewel dit geen positieve effecten heeft op de natuur en biodiversiteit, zorgt een geel dak (een dak met zonnepanelen) ervoor dat je energie haalt uit de grootste natuurlijke bron: de zon! Hierdoor hoef je geen elektriciteit van het elektriciteitsnet op te halen. Je kunt natuurlijk ook voor allebei gaan: een groendak mƩt zonnepanelen. Win-win!