Sedumdaken zien een steeds populairder product. Ze zien er mooi uit, zijn duurzaam, isoleren woningen en verlagen de kans op wateroverlast. Toch blijven er vaak veel vragen over de randzaken van een sedumdak liggen. Bijvoorbeeld over de aanleg, het onderhoud en de veiligheid. Want hoe veilig is een sedumdak nou? Is een groendak echt door iedereen aan te leggen? Of kan een sedumdak schade aan onderliggende dakbedekking veroorzaken? Gelukkig vallen de risicoās van groendaken enorm mee. Sedumdaken zijn dan ook hartstikke veilig, mits er op een juiste manier met de daken om wordt gegaan! Zo moeten de aanleg en het onderhoud goed gebeuren en is het belangrijk dat het onderliggende dak in goede staat is.
Veiligheid tijdens de aanleg
Het meeste gevaar voor sedumdaken zit tijdens de aanleg. Dan is er namelijk de grootste kans dat de aanlegger per ongeluk van het dak valt en zich bezeert. Sedumdaken worden het meeste op platte daken gelegd, bijvoorbeeld die van een schuur, garage of aanbouw. Deze daken zijn vaak makkelijk te bereiken door een ladder tegen het gebouw aan te zetten. Een nadeel is echter dat deze daken over het algemeen niet omheind zijn, waardoor er geen hekje is om personen tegen te houden. Daarom is het belangrijk om tijdens de aanleg van een sedumdak goed op te letten en niet te dicht in de buurt van de randen te komen. Zorg dat u goede schoenen aan heeft die genoeg grip hebben, zeker wanneer het dak mogelijk glad is. Vanwege mogelijke gladheid door ijzel en vorst, wordt afgeraden een sedumdak in de winter aan te leggen. Ijzel en kou kunnen namelijk eerder voor uitglijden zorgen. Het kan ook helpen om de aanleg niet alleen te doen, zodat er altijd iemand is die de materialen aan kan geven, de ladder vast kan houden en zodat u een beetje op elkaar kunt letten. Zo voorkomt u ongelukken!
Veilig onderhouden
Na de aanleg, heeft u bijna geen omkijken meer naar het sedumdak. Het onderhoud voor groendaken is namelijk erg minimaal. U hoeft het dak alleen water bij te geven wanneer het heel erg lang niet heeft geregend, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf. Daarnaast is het aan te raden om het dak Ć©Ć©n Ć twee keer per jaar te bemesten. Zo heeft het sedum wat extra voeding en kan het beter groeien. Net als bij de aanleg, is het bij het onderhoud belangrijk om alert te blijven. Ga niet in uw eentje een wankele ladder op, maar vraag om hulp en kom niet te dicht bij de randen van het dak.
Ā Is een sedumdak veilig voor uw dak?
Tot slot is er ook nog de veiligheid voor het onderliggende dak. Sedumdaken staan er om bekend dat ze veel regenwater vast kunnen houden. Dat verminder wateroverlast, maar zorgt wel voor meer gewicht op het dak. Sommige sedumdaken kunnen wel 80kg per vierkante meter wegen, wanneer ze zijn verzadigd met water! U kunt zich dan ook afvragen of dat wel veilig is voor de dakbedekking er onder, en of een sedumdak niet voor lekkage of schade zorgt. Gelukkig is dat niet het geval, zolang het dak voldoende draagkracht heeft voor het sedumdak. Draagkracht is de hoeveelheid gewicht die het dak kan dragen zonder dat er schade ontstaat. Zolang deze hoger is dan het verzadigde gewicht van het dak, is er niks aan de hand. Ook de staat van de dakbedekking speelt mee. Is deze vrij nieuw en zitten er geen scheuren in, dan is de kans op lekkage erg klein. Is de dakbedekking echter verouderd, dan kan het verstandig zijn om deze eerst te vervangen voordat er een sedumdak wordt gelegd.
Sedumdaken zijn dus van zichzelf erg veilig, zolang er zorgvuldig mee om wordt gegaan! Schakel daarom bij twijfel altijd een specialist in.
Ā