Wateropslag van een sedumdak, hoe werkt dat precies? Sedumdaken staan bekend om hun waterbergende capaciteit. Dat houdt in dat de daken veel water vast kunnen houden. Dat kan dankzij de sedumplantjes, waar ze ook hun naam aan te danken hebben. Deze plantjes, sedums, zijn kleine vetplantjes die goed kunnen overleven in drogere gebieden. De planten kunnen namelijk water voor lange tijd vasthouden in hun blaadjes! Deze zijn klein en leerachtig en kunnen goed vocht vasthouden. Regent het dus een tijdje niet, dan drogen ze niet uit maar kunnen ze nog lang teren op het water wat ze eerder hebben opgevangen. Dat is fijn voor de planten zelf, maar brengt ook voordelen met zich mee voor de eigenaar van het sedumdak!
Klimaatverandering en water
Wereldwijd is het klimaat aan het veranderen. In Nederland is dat te zien aan hoe er in sommige periodes van regen, opeens veel meer water valt dan voorheen. In die periodes regent het in korte tijd zĆ³ veel, dat de riolering het water niet meer kan afvoeren. Daardoor kunnen vervolgens overstromingen ontstaan, met alle gevolgen van dien, zoals zware schade aan de infrastructuur. Aan de andere kant zien we ook dat we steeds vaker hittegolven krijgen waarin bijna geen regen valt. Dan is het zĆ³ heet, dat de temperatuur in gebieden waar weinig natuur is soms wel oploopt tot boven de 35 graden. Om met deze veranderingen in het klimaat om te gaan, is het belangrijk dat we kijken naar duurzame maatregelen die deze veranderingen op kunnen vangen. Een voorbeeld hiervan, is een sedumdak.
Waterafvoer sedumdak
Het regenwater dat wordt opgevangen in een sedumdak, wordt geleidelijk aan ook weer afgevoerd. Tijdens extreem natte periodes, kan deze geleidelijke waterafvoer het verschil betekenen tussen overlast of rust. Doordat de sedumplanten zoveel water vasthouden, stroomt er minder regenwater direct van het dak af. Zonder een sedumdak, zou de regen vrijwel rechtstreeks de riolering in stromen. Als deze al vol is, ontstaan er overstromingen. Bij een groendak wordt een groot deel van het regenwater op het dak op geslagen, waardoor de druk op de riolering vermindert.
De wateropslag van een sedumdak zorgt voor minder schade aan het dak zelf. Waar er bij een normaal dak veel water op het dak blijft liggen tijdens zware regenbuien, wat kan zorgen voor lekkages, wordt het bij een sedumdak in de planten en het substraat opgeslagen. Dat is er voor gemaakt water vast te houden en verkleint de kans op lekkage van uw groendak.
Is water van een sedumdak schoon?
Water dat van een sedumdak af komt is vaak van goede kwaliteit en redelijk helder. Dat komt omdat het, voordat het van het dak stroomt, is gefilterd door de plantjes en de drainagemat. Toch zorgen bepaalde delen van een sedumdak er ook voor dat het water juist troebeler wordt. Zo kan het opgevangen regenwater door het substraat en bladeren in de afvoer weldegelijk vuiler worden. Gelukkig heeft u hier zelf invloed op. Wanneer u uw sedumdak schoon houdt en bijvoorbeeld bladeren en ander vuil een paar keer in het jaar verwijderd, zal het water schoner zijn dan wanneer u dit niet doet.
Hergebruik regenwater groendak
Het regenwater dat van uw groendak af komt, is goed her te gebruiken. Door het water op te slaan in regentonnen of een regenwaterschutting, gaat het water niet verloren en kunt u het hergebruiken om de planten in uw tuin water te geven en het gras mee te besproeien. Dit is zeer goed voor de planten, omdat het regenwater minder mineralen en kalk bevat dan drinkwater. Daarbij is het in drogere periodes, waarin bijna geen regen valt, handig om een voorraad regenwater te hebben. Door regenwater te hergebruiken, gaat er bovendien geen drinkwater verloren!